Kommunikációs modul

Addon, és beállítás

Az alakulat a Task Force Arrowhead Radio addont (link) állította rendszerbe. Az armasyncen belül, a COOP repository-t letöltve, ugyanakkor még nem kezdi meg a működését. Szükséged van a TeamSpeak3 legfrissebb verziójára, fájlok átmásolására, stb, amelyekben kérd a kiképzők segítségét, illetve nézz körül itt a honlapon.

Azért esett a választás erre a kiegészítőre, mert térhangzást, különböző beszéd hangerő beállítást, megfelelő számú, többszintű kommunikációs csatornát biztosít, mindezt rendkívül megbízhatóan, annak ellenére, hogy még nem érte el a v1.0-s állapotot. Az alakulat hosszú ideje folyamatosan használja, így várhatóan a közeljövőben nem kerül lecserélésre, ezért rendkívül fontos a megfelelő ismerete.

Amennyiben a pályára belépve a nincs_kapcsolatjobb alsó sarokban a következő üzenet fogad, abban az esetben nem működik megfelelően az addon. Ennek oka lehet például, hogy nem került átmásolásra a kívánt fájl, vagy nincs bekapcsolva a TeamSpeak3-ban a plugin (Settings/Plugins/Task Force Arma 3 Radio).

Abban az esetben, ha azt hallod, hogy “rádiót kikapcsolni” (főként teszt, esetleg kiképzés alatt hallhatod), abban az esetben a plugint kell kikapcsolnod.

Beszédhang

orditasAz addon lehetővé teszi, hogy akárcsak a játékban a hang effekteket, a beszédhangot is térben halljuk. Nem csupán az iránya, de az erőssége is folyamatosan változik, amint a beszélő mozog. Lehetőség van a távolságok áthidalásáranormal_hangero a beszéd hangerejének változtatásával. Ezt a bal oldali ctrl nyomva tartása mellett a tab billentyű ismételt megnyomásával változtathatjuk. Az alapbeállítás a normál, de lehetőség van suttogásra (whispering), és ordításra (yelling). Az aktuális beállításról suttogas(mint az igaz a későbbiekre is) a jobb alsó sarokban kapunk visszajelzést.

A beszéd hangereje nincs befolyással a rádióban való hangerődre. Suttogás esetén lényegében csak a közvetlen közeledben állók fognak hallani, normál esetében néhány méter a hallótávolság (folyamatos csökkenéssel), míg ordítás esetén ez akár már a másik rajig is elhallatszik. Az esetek 99%-ban nincs szükség rá, hogy átállításra kerüljön normálról.

Fontos megjegyezni, hogy suttogás esetén bár csak azok hallanak, akik nagyon közel vannak hozzád, ez nem igaz azokra, akiknél nincs bekapcsolva a plugin, vagy nincsenek benn a pályán, mert ők ugyanúgy fognak hallani téged, és te ugyanúgy fogod hallani őket, mintha nem futna semmilyen addon. Emiatt érdemes megfontolni, hogy kivel, mikor milyen bizalmas információt osztasz meg.

Az ordításra egy normál katonának maximum hosszan tartó, nagy hangzavarban, lehet szüksége, amikor a rádiós kommunikáció valamiért nem kivitelezhető (például a másik rajjal való kommunikáció esetén, ha a rajvezető elájult). Mivel nagy hangerőről van szó ebben az esetben, az könnyen indokolatlanul zavarhatja a többieket, ráadásul megnehezíti, a felettesek kommunikációját. Abban az esetben, ha a normál hangerő nem elég, akkor a raj rádiós csatornájának használata válik elsődlegessé.

“Kisrádió”

AN/PRC-152

Az osztag kommunikációja radio_megnyitvaelsődlegesen, a csapat által “kisrádió”-ként aposztrofált AN/PRC-152 -es bluefor oldali rádión zajlik. Ennek a rádiónak a hatótávolsága 5 km, amelyet ugyanakkor a tereptárgyak befolyásolnak (például hegy árnyéka). A rádió több beállítási lehetőséggel rendelkezik, amelyeket a következőkben kerül ismertetésre.

További két rádióval még kapcsolatba kerülhet egy normál katona, ám ezek beállítási lehetőségei alapvetően megegyeznek az itt elhangzottakkal, de a későbbiekben még szót ejtünk a különbségekről, amelyeket mindenképpen meg kell ismerni egy katonának.

A helye a felszerelésben

A rádió felvehető az Arsenal rendszerből. Ehhez a bal oldali listán alul meg kell nyitni a Communication menüpontot, majd ott ki kell választani az AN/PRC-152-es rádiót. Amennyiben sikerült, az inventory megnyitása után (i betű), alul megjelenik a rádió.

Rendkívül fontos, hogy mindig a felszerelés betöltése menulistaután vegyük fel a rádiót, és véletlenül se mentsünk el egy felszerelést sem, úgy hogy rádió is van nálunk, mert problémát okozhat csapatszinten. Ennek oka, hogy minden rádió egyedi sorszámmal rendelkezik, (mint az látható a harmadik képen ez a rádió a 4-es), és minden pálya indulásnál újra kezdi a számozást. kisradio_listaSorszámot a kivétel sorrendjében ad az addon. A probléma ott jelentkezik, hogy a felszerelés mentésénél, a sorszámot is menti az arsenal, így egy másik alkalommal előfordulhat, hogy két katonánál is ugyanaz a sorszámú rádió lesz. Innentől kezdődően minden beállítás, radio_helyenamit az egyik eszközöl magánál, megjelenik a másiknál is. Mivel a rajok különböző frekvencián működnek, így könnyen belátható, hogy csak az eltérő frekvenciák már káoszt okozhatnak.

Ennek kiköszörülésére a műveleti zónába való elindulás előtt rádió ellenőrzést tart az alakulat. Ennek menete, hogy az STHUD (ShackTac Fireteam HUD) szerinti sorrendben (képernyő alján, középen lévő lista) mindenki bejelentkezik a neve elmondásával, és a rádió sorszámának bemondásával.

Rádió használata

radio_megnyitvaMiután a megfelelő rádió van nálunk be kell állítanunk. Ehhez első lépésben elő kell vennünk, amelyet a ctrl + p kombinációval tehetünk meg. Ekkor baloldalt megjelenik a rádió, amelyet az egér bal gomb nyomva tartásával odébb mozdíthatunk (miután kilépünk visszaáll az alaphelyzetbe az újbóli megnyitás esetén), végül az esc gomb megnyomásával léphetünk ki. A rádió kijelzője mindig az aktuális csatornát mutatja bal oldalt (C1), míg a frekvenciát jobb oldalt (363.8).

Jelenleg a rádió a csatornaC1-en van, ami a Channel 1 rövidítése és jelentése, hogy a rendelkezésre álló 8 csatorna helyből az 1-es normál (alternatív csatornáról a későbbiekben lesz szó, de ez esetben a C betűt A betű váltja fel) csatornán van a rádió, az ehhez tartozó frekvencia pedig a 363.8.

Frekvencia beállítás

A frekvencia csatorna_torlesbeállításához először a meglévőt kell kitörölni. Ezt vagy úgy tudjuk megtenni, hogy az egérrel belekattintunk a számsorozatba, és a billentyűzetünk megfelelő gombjaival kitöröljük, vagy pedig a CLR gombot megnyomva egyből eltűnik az egész.

Miután beírtuk a kívánt csatorna_elfogadasfrekvenciát, amelyet az aktuális elöljárók határoznak meg, meg kell nyomni az ENT gombot,ezzel menthetjük a változást. Ezután a billentyűzet ESC gombjával kilépve tudjuk használni a rádiót, amelyet alapértelmezetten a Caps Lock billentyű lenyomásával tudunk aktiválni.

Csatorna váltás

Lehetőségünk van átállni másik kovetkezo_csatornacsatornára. Ezt a rádió legnagyobb gombjával a PRE gomb “+” valamint “-” részének megnyomásával tudjuk elérni.elozo_csatorna

Amennyiben itt szeretnénk frekvenciát állítani, azt az előzőek alapján szintén meg tudjuk tenni. Fontos, hogy csak azon a csatornán fogjuk hallani a forgalmat, amelyiken álltunk, mielőtt kilépünk a rádióból (ez alól kivétel az alternatív csatorna állítás, mely esetben két csatornával állunk folyamatosan kapcsolatban, de erről majd később).

A rádiókon minden csatornához alapból hozzá van rendelve egy frekvencia. A szakasz általában adott rajnak, adott csatornára való átállását adja ki parancsul, mivel a küldetés megszerkesztettsége szempontjából, az egy szakaszba tartozóknak, azonos csatornán, azonos frekvencia kiosztás van. Ezért alakult ki az a szokás, hogy a lobbyból lehetőség szerint egy szakaszba érdemes tömörülnie azoknak az embereknek, akik amúgy is egy szakaszban lesznek. Fontos tovább tudni, hogy értelem szerűen nem a csatorna, hanem a frekvencia határozza meg, hogy ki kivel tud kommunikálni. Hiába van két ember ugyanúgy a 2-es csatornán, ha eltérő a frekvencia, és bár lehet az egyik az 1-esen, a másik a 2-esen, ha mind a ketten az 500-as frekvencián vannak, fognak tudni beszélni. A frekvenciának a tizedes pont után is egyeznie kell (tizedes pont van és nem tizedes vessző!).

Hangerő

hangero_gombAmennyiben nem vagyunk elégedettek az alap 80-as hangerővel lehetőség van állítani rajta. A rádió tetején található számsorral ellátott hangerőszabályzóval tehetjük ezt meg. Bal egér kattintásra halkulni fog, míg jobb kattintásra hangosodni.

Három további beállítási lehetőség adott még a rádión, amelyek használata, magasabb rangfokozatban válik igazából hasznossá, az alap funkciók tárgyalásával ezzel végeztünk.

Hangszóró

A csatorna választó gomb mellett találjuk speakera hangszóró beállító gombot, melyet egy jobbra mutató nyíl jelez. Két állása van a Headphone (fülhalgató – alapbeállítás), és a Speakers (kihangosított állapot).

Jelen beállításhoz tilos hozzányúlni! Azért szerepel csak itt, hogy amennyiben gond van, megismerhetővé váljon az elhárításának lehetősége. A probléma ugyanis, hogy ha az adó hallótávolságon belül van a kihangosítotthoz, begerjed a rádió, aminek a dobhártya látja kárát. Amennyiben felmerül a jelenség a gomb nyomkodásával addig kell állítani, amíg a Headphones meg nem jelenik jobb alul.
fulesspeaker_jobb_lenn

 

 

Sztereó beállítás

Lehetőség van beállítani, hogy melyik fülünkben halljuk a rádió adást. Az alapbeállítás a mindkettő, de tehető akár csak a jobb, akár csak a bal fülre is. Egyéni preferencia kérdése, hogy ki hogyan használja, ugyanis egy normál katona csak egy csatornán keresztül kommunikál. Érdemes az alapbeállításon hagyni, mivel a tűzharc hangzavarában biztosabban átjut az információ, ha mindkét oldalról halljuk. Igazi előnye az alternatív csatorna beállítása esetén van, ilyenkor ugyanis bevett szokás, hogy a rajcsatorna az egyik, a vezetőségi csatorna a másik fülön szólal meg. Így könnyebben feldolgozható az információ, könnyebb fókuszálni, viszont ez miatt fontos, hogy a lehető legrövidebben és csak a fontos dolgok megtárgyalására használjuk a rádiót, ugyanis mind a rajvezetők, szakaszvezető, gépesített egységek, több csatornán folyamatosan kommunikálnak, amelyet a feles információ áradat csak megzavar.

stereo_settingsBeállítani a rádión a 0-ás gomb ismételt nyomogatásával lehet, míg visszajelzést jobb alul a szokásos helyen kaphatunk az aktuális állapotról.        

bal_fulful_normaljobb_ful                               

Másodlagos csatorna

Lehetőség van másodlagos csatorna alternativ_csatornabeállítására is a rádión. Ebben az esetben nem csak egy csatornán adhatunk és vehetünk, hanem kettőn. Az alternatív csatornán való adáshoz, nem a caps lock billentyűt, hanem a T betűt tudjuk használni. Vételnél alap esetben mindkét fülünkre küldi az adást, így erősen ajánlott átállítani a fentebb megismert módon.

Az alternatív csatorna beállításának menete rendkívül egyszerű. Átváltunk a használni kívánt csatornára, például a 2-esre, majd a balra mutató nyilat megnyomjuk. Ekkor a kijelzőn átváltozik a C betű A betűre. Ezután ha akarjuk “átrakjuk valamelyik fülünkre” az adást, majd a csatornaváltóval visszalépünk oda, ahol az alapforgalmazást (caps lock) akarjuk, például vissza az egyesre. Ebben a példában ha a caps lock-ot nyomjuk meg az egyes csatorna frekvenciáján lévők fognak hallani (például a raj), míg ha a T betűt, akkor a 2-es csatorna frekvenciáján lévők (például vezetőség), mi pedig hallani fogjuk bármelyiken is jön adás.

A kisrádió beállítási lehetőségei ezzel véget értek, noha az addon lehetőségei nem.

Alternatív rádiók

Számos további rádió található meg az addonban, ezek nagy része ugyanakkor másik frakcióknak van dedikálva. Van azonban még két rádió, amivel közvetve, vagy közvetlenül találkozhatunk.

“Nagy” rádió

nagyradio_listaA szakasz másodlagos rádiója, amelyet az alakulat csak “nagy rádiónak” hív, az a NICE COMM 2 US Falcon III (Coyote) nevet viseli. Ez a kisrádióval ellentétben az arsenalban nem a Communications fül alatt, hanem a táskák között található. Alapvetően a szakaszvezető hátán található meg, ugyanis ezzel a rádióval 20 km-es távolságig tudja tartani a kapcsolatot, így elérheti a tüzérséget, vagy a légierőt is. Beállítási lehetőségei megegyeznek a kisrádióéval, csupán a gombok elhelyezkedése más. Adni a rádión a ctrl + caps lock-al lehet, a rádiót előhívni pedig alt + p-vel. Bár normál katona ebben a formában sosem találkozik a rádióval, mégis fontos volt ilyen minimális szinten megismernie, ugyanis a járművek beépített rádiója is ezen rádió mintájára működik, vagyis előfordulhat, hogy használnia kell.

Víz alatti rádió


Bár rendkívül ritka van még egy rádió, amelyet buvar_radioelőfordulhat
hogy tudnia kell használni egy katonának. A víz alatt a normál rádiók nem működnek, ám az osztagnak fontos marad, hogy kommunikálni tudjon. Ehhez egy harmadik rádió szükséges, mely a víz alatt biztosít kommunikációs csatornát. Az előzőekkel ellentétben ezt a rádiót nem a normál (az előzőekben megismert) módon kell felvenni. Amennyiben a katona felveszi a búvár ruhát, az újralégzőkészüléket, és a búvármaszkot, azaz felkészíti magát a víz alól történő behatolásra, más dolga már nincs (a rádió beépítésre került a felszerelésbe).

A rádiót a shift + P gomb lenyomásával lehet elővenni. Amellett, hogy rádióként is funkciónál a mélységet is mutatja a készülék. Összehasonlítva a másik két rádióval beállítási funkciói szegényesek, de bőven ki tudják elégíteni az elvárásokat. Az alsó két gomb a frekvencia törléséért és a frekvencia elfogadásáért felel, így akár különböző osztagok is tudnak egymástól külön kommunikálni. Ezen túlmenően már csak a hangerő állítható a jobb oldali gomb segítségével. Adást kezdeményezni a ctrl + 0 gomb lenyomásával lehet, amelyről akárcsak a többi esetben a jobb oldalon alul kapunk visszajelzést.

buvar_freki_torles

buvar_freki_ok

buvar_hangero

Egyéb információ

A rádiók ismertetésénél nem esett szó a frekvenciák gyorsváltásáról amelyet kisrádió esetén a numerikus gombok megnyomásával, nagyrádió esetén ctrl + numerikus gombok nyomásával lehet elérni. Ennek oka, hogy felesleges funkcióról van igazából szó, ugyanis nincs értelme olyan csatornára átlépni és adni, amin utána nem tudunk venni, ha visszalépünk a sajátunkra. Bár ritka esetben szükség lehet rá, ezért ez az információ is a leírás részét képezi.

Ezzel kapcsolatban a másik fontos információ, hogy a raven felderítő drón használatához a numerikus billentyűzetek szükségesek, amelyek esetében így át kell állítani a rádió gombjait valami másra, így e tekintetben nincs egységes beállítási rendszer. Amennyiben kiképzésed, érdeklődésed érinti a felderítés ezen ágát, kiképződ segítségével át fogjátok állítani a megfelelő gombokat.

Készült: 2015.02.15.                                                                                               M.A.R.K. Alakulat